Islam keturunan?

  • 5

"puan suami mana ye saya nk explain keadaan puan dan bayi..."

"saya belum kawin doktor..boyfriend saya ayah baby ni ada kat
luar..."sambil tersenyum tanpa riak segan di wajah gadis malang itu...

Astaghfirullah,semakin hari bekerja di department sakit puan makin
sedih hati ini melihat realiti budaya barat yg diamalkan oleh
masyarakat kita...setiap hari pasti ada 'single parent' dtg mendapatkan
rawatan utk baby yg bertaraf 'luar nikah'...

Kasihan baby itu...pernah saya bertanya sekiranya baby yg dikandung
perempuan apakah si ibu akan benarkan anaknya lakukan begitu???

Cepat si gadis menggeleng...then kenapa adik buat mcm tu?tak kasihan
ibu dirumah?tak simpati pd si ayah menanggung malu? Paling
gentar...tak takut pada Allah yg Maha mengetahui walau disembunyi
dibawah 7 lapisan bumi sekalipun...

Seringkali jiwa ini tertanya-tanya mengapa???lalu soalan diajukan jua
utk memulakan bicara dan peringatan buat si gadis yang melihat nyawa
ini seperti tiada pengakhirannya.

Mungkin ada berkata diri ini menyibuk hal 'dalam selimut' di gadis.tidak kisah sama sekali asalkan tidak dipertanggubgjawabkan kelak. Dan hal dalam selimut itu menyusahkan
saya juga jam 4am semasa oncall perlu buat ujian rapid test HIV,HepB bagai...datang jam 4pagi bukan kerana sakit tetapi kerana 'malu' nk dtg siang sebab ramai org katanya...emm (geleng kepala)

Alasan si gadis mengapa 'didahulukan' perkara yg patut dikemudiankan
hanya selepas nikah? Sambil tersenyum si gadis menjawab " boyfriend
saya ada cancer doktor..."

Saya bertanya lagi "jadi???kalau cancer kenapa?"

"kesian la dia..takut xsempat merasa.." sambil tersipu2 mcm xde ape yg
salah di disitu...

menarik lafaz panjang nasihat perlu diberikan.."adik bukan bantu dia tp lg menambah masalah dia,andai dia pergi dulu...bawak pula dosa besar berzina...pasti akan sengsara di alam sana"

Si gadis tetap tersenyum terhangguk2..sungguh singkat pemikiran...

jadi apa masalahnya di sini????

Akar umbinya perlu diperbetul..

Aqidah Dan akhlak Islam sudah dibuang dan budaya barat diaggungkan....

Dapat di fahami contoh realiti di atas???permulaan yg tidak
islami...pergaulan tanpa batas,tiada sifat malu...

Astaghfirullah,mcm mana anak yg dikandung itu nanti??adakah anda rasa
akan memiliki akhlak islami???????

Saya sangat2 takut..ketahuilah azab Allah itu bukan hanya menimpa si
gadis seorang tetapi semua kita akan terkena.

Cth musibah gempar bumi/tsunami, adakah si gadis seorg terkena??tidak
bukan...

Jadi mainkan peranan kita dari sekrg..saat ini..utk diri kita dan keluarga kita serta masyarakat..perlu praktis amal islami... Tiada kompromi demi
menjamin kesucian susur galur dan kesejahteraan kita
bersama...astaghfirullah...

[p/s: terfikir adakah sepuluh tahun akan datang majoriti masayarakat kita anak luar nikah??]

5 comments:

faezah said...

ana,kerana perasaan takutkan ALLAH itu hilang... na'udzubillah...

cutiecaliph said...

Betul tu faezah, takut kan...sungguh setiap kita perlu main peranan...

Arifah said...

Salam.
Dear Kak Ana, dunno if u remember me or not, but I was your junior in STF by 3 years. Btw, I have been followng ur blog on and off for sometime. Alhamdulillah I admire you for your determination in becoming a great mother who works. A mother first. =) And whatmore you are doing ur houseman. Busy sy faham sgt, tp anak2 masih menjadi keutamaan. Sy sebenarnye tgh final semester medic UPM. InsyaAllah will be a doctor in decemeber. I just recently got married. Alhamdulillah. Me and my usband talked about having children, whether the time is right or not. My husband will support any decision that I take, insyaAllah. He understands the hecticness of HOship and he said he does not mind if I would prefer to postpone getting pregnant until after I finished HOship. But that would be 2 years from now! And I would love to have children asap. Meramaikan ummah Nabi Muhammad itu kan satu sunnah yang sangat2 baik dan dituntut, whatmore mereamaikan mujahid dan mujahidah (insyaAllah). And I believe that my studies and my work should not be a barrier to my maternal instinct. Cuma my mum kurang memahami sikit. But I believe that whatever decision I take, I must have faith in Allah and do it for His sake. So, having written the lengthy intro above, I would love if I could ask advice from you. Because I knew that you got pregnant with umar when u were in3rd year, and you delivered thariq and now doing you HOship. But you still manages to BF until now. I want to be like you and I would appreciate it if you are willing to correspond with me? =) Perlu nasihat dari seorang kakak yg lebih berpengalaman. My mum is not a doctor, so I do not blame her for not understanding my situation but I must prove to her that having children will not stop me from being a good doctor too! =)

DO email me when you have time: afie911@gmail.com

Jzkk sis!

Love,
Arifah (STF 99-03)

nazzfikri said...

salam ana, nk mintak izin nk copy paste this story nk letak dlm 1 forum sbg peringatan.

cutiecaliph said...

arifa: insyaAllah nnti k ana send kat email ye;)

nazzfikri: Sila2,dialu-alukan sekiranya boleh beri manfaat...